Voorbereiding

Kleding:

Verplicht zijn een helm, handschoenen, een goede stevige (motor)broek met bescherming of met losse kniebescherming, bril en stevige hoge (berg) schoenen. Losse knie- en elleboogbescherming worden bij de motor geleverd. Ondanks dat de regentijd tot half oktober duurt kan het in november nog erg warm zijn. Zorg dus dan je niet te warme, maar wel beschermende motorkleding draagt.  Het allerbeste is natuurlijk motorcrosskleding. Niet goed zittende kleding kan vervelende schaafwonden en gevaarlijke situaties opleveren. Eigen motorcrosskleding meenemen is wat ons betreft een aanrader.

Helm:

Het is in Cambodja verplicht een helm te dragen. Tijdens de reizen van 2WA is het verplicht om een helm te dragen.  Het is vanwege het warme weer niet aan te raden om met een integraalhelm te rijden. Ideaal is natuurlijk een crosshelm. Wanneer je genoeg ruimte over hebt in je rugzak kun je een eigen helm meenemen.  Bij de motor wordt een (cross)helm geleverd (echter ook hiervoor geldt, dat niets zo vervelend is als een niet goed zittende helm). Kortom: het beste is om voor een eigen goed passende helm te zorgen.

Bagage:

De bagage die je tijdens de motortocht meeneemt zal onderweg zelf moeten worden vervoerd. Het is dus aan te raden om deze zo licht mogelijk te houden. De grote rugzak/reistas die je meegenomen hebt om alles te vervoeren vanuit Nederland kun je in het hotel kosteloos stallen. Voor de motorreis is het handig om een kleinere rugzak mee te nemen die je onderweg op de rug kunt dragen. Hierin kun je de spullen doen die je voor de reis nodig heb zoals kleding, flessen water, etc. Het makkelijkste is het om de kleding in de rugzak te verpakken in vacuümzakken. Hierdoor neemt de kleding minder plek in en is het waterdicht afgesloten.

Zakgeld en geldzaken:

De munteenheid van Cambodja is de Riel, maar in de praktijk wordt die alleen als klein geld gebruikt. De andere munteenheid is de US $. Daar kan je overal mee betalen en prijzen zijn vaker in dollars dan in riels aangegeven. Het beste kun je wat dollars meenemen in biljetten van 1, 5, 10 en 20 dollar. In de steden kun je redelijk makkelijk Euro’s naar dollars wisselen. Pinnen kan alleen in de grotere steden. In de kleinere plaatsen en dorpen is dit veelal niet het geval. Houd er rekening mee dat dit alleen kan met een pinpas voorzien van het maestro- of cirruslogo of met een mastercard of visa. Je krijgt US dollars uit de pinautomaat (ATM).

Rijbewijs:

Voor deelname aan deze reis is een geldig motorrijbewijs en internationaal rijbewijs verplicht. Bij de ANWB kun je een internationaal rijbewijs aanschaffen. Dit is voor Cambodja een officieel geldend rijbewijs en kan veel problemen voorkomen (al was het alleen al omdat het in het Engels is geschreven).

Paspoort:

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Dit paspoort dient na afloop van de reis nog minstens een half jaar geldig te zijn en voldoende lege bladzijden te bevatten voor de benodigde visa en stempels. Check dit dus ruim van te voren om problemen bij de grensovergangen te voorkomen.

Visum:

Voor Thailand krijg je een visum on arrival. Deze is gratis en geldig voor de duur van 30 dagen. Op de grens tussen Thailand en Cambodja kun je bij aankomst een visum (visum on arrival) kopen voor 20 US $. Deze is 28 dagen geldig. Je zult worden geholpen bij het passeren van de grens. Neem wel twee pasfoto’s mee. De pasfoto’s heb je nodig bij het verkrijgen van je Cambodjaanse visum.

Communicatie:

Internet is toegankelijk in bijna alle overnachtingsplaatsen. Wanneer je een mobiele telefoon hebt, die ook in Cambodja zou moeten werken, zul je bijna overal ontvangst hebben. Natuurlijk kun je ook een lokale simkaart aanschaffen (ca 10 US $). Dat belt een stuk goedkoper.

Medicijnen of Ziektes:

Indien je afhankelijk bent van medicijnen (zoals insuline) of als je door je gezondheid bepaalde beperkingen hebt, breng de reisbegeleider hier dan aan het begin van de reis van op de hoogte. Mocht je niet zeker zijn of je met een bepaalde ziekte of probleem de reis op verantwoorde wijze kunt maken, neem dan ruim voor vertrek contact met ons op.

Vertrek:

Alle reisgegevens die je nodig hebt zoals, tickets en de tijden worden vermeld op de aparte vertrekbrief. Indien er een e-ticket wordt uitgegeven ontvang je deze ruim van te voren zodat je gebruik kunt maken van de incheckmogelijkheid via internet.