Gezondheid

Vaccinaties:

Voor het reizen naar en door Cambodja heb je een aantal inentingen nodig. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts, GGD of bij een vaccinatiebureau zoals Meditel. Zij weten exact wat er nodig is in deze gebieden en kunnen dan ook de vaccinaties afstemmen op jou persoonlijk. Vaak wordt dit vergoed via de zorgverzekering, maar check dit wel van te voren.
Reisbureau’s mogen geen advies geven over inentingen en medicijnen. Het is daarom noodzakelijk een van bovenstaande instanties te raadplegen.

Diarree:

Veelvoorkomend is diarree. Er zijn vele invloeden op reis die darmklachten kunnen veroorzaken. Over het algemeen is het goed om de boosdoeners de tijd te geven je lichaam via natuurlijke wijze te verlaten. Maar wanneer je een lange dag op de motor voor de boeg hebt, is het wellicht handig om de boel met wat anti-diarreemiddelen binnen te houden. Mocht je langer dan drie of vier dagen problemen houden dan is het verstandig om in overleg met de reisbegeleider een lokale arts of ziekenhuis te bezoeken. Lokale artsen hebben vaak veel meer ervaring hiermee dan collega’s in Nederland of België. Er zijn in Cambodja ook zakjes met daarin een combinatie van pillen verkrijgbaar tegen diarree. Deze staan bekend onder de naam “shit kit”. Onze gids kan je hierbij helpen.

In het algemeen is de gezondheidszorg in Cambodja niet van het zelfde niveau als in Nederland. Zo zijn er o.a. minder ziekenhuizen en zijn deze moeilijker te bereiken.  

Malaria:

Over het gebruik van malaria preventiemiddelen bestaat nogal wat onduidelijkheid. Een groot deel van Cambodja is helaas nog malaria risicogebied. Je huisarts, GGD of het vaccinatiebureau kan je adviseren met betrekking tot het voor jou meest geschikte middel.
Vergeet niet dat de artsen ter plaatse vele malen meer ervaring hebben met deze ziekte dan een arts in Nederland. Buiten het gebruik van medicijnen zijn er natuurlijk andere manieren van preventie. Het is noodzakelijk goede muggenmelk te gebruiken, ’s avonds lange kleding te dragen en ’s nachts, bij afwezigheid van een airconditioning, onder een muggennet te slapen. In de hotels zijn altijd of airconditioning of een muggennet aanwezig. Naast malaria bestaat in Cambodja ook risico voor andere ziekten. Indien je in het bezit bent van een inentingsboekje is het raadzaam dit mee te nemen.