De reis (Cambodia Jungle Tour)

De routes:

De routes die we volgen zijn gekozen om hun ligging, mooie omgeving of avontuurlijke uitdaging. Afwijken van de geplande route is soms nodig, omdat door omstandigheden paden niet begaanbaar zijn of het tijdelijk niet mogelijk is om rivieren veilig over te steken. We proberen altijd gebieden te bezoeken die uitdagend zijn en niet voor de handliggend zijn voor de normale toerist. Motoren kunnen immers op plaatsen komen die voor anderen ontoegankelijk zijn. Het wegennet in Cambodja is niet vergelijkbaar met Europa. Zo bestaat het bijvoorbeeld voor 80% uit onverharde wegen zoals gravelwegen, junglepaden en tracks. Wanneer het regent kan dit bijvoorbeeld oponthoud betekenen. Het oponthoud kan minuten, enkele uren duren, maar ook enkele dagen omrijden betekenen. Deze omstandigheden kunnen het volgen van de voorziene route onmogelijk maken en het zoeken naar een alternatieve route verplichten. Dat maakt het juist “avontuurlijk”.

Zwaarte van de reis:

Het begin van de route is redelijk vlak. Pas later langs de grenzen met Laos en Vietnam wordt het heuvel-/bergachtig. De zwaarte van de reis hangt met name af van de gesteldheid van de wegen en paden en dit hangt sterk af van de weersomstandigheden. We hebben als doel hier een off-road rondreis van te maken. Het streven is om zoveel mogelijk van de routes onverhard te houden. Deze onverharde delen variëren van smalle paadjes langs de Mekong tot brede gravelwegen door de jungle. Ondanks dat is off-road ervaring geen vereiste. Onze gids kan je ter plaatse van tips en tricks voorzien zodat je beter overweg kunt met je off-road motor. In Cambodja is het elk jaar weer afwachten hoe na het regenseizoen de onverharde wegen erbij liggen. Grote vrachtwagens blijven in de natte periode gewoon doorrijden en komen vaak vast te zitten, met als gevolg dat vlakke wegen ineens uitdagende off-road trajecten zijn geworden. De meeste wegen worden tegenwoordig jaarlijks met een bulldozer vlak gemaakt. Naast hard geworden vrachtwagensporen laat het regenseizoen ook verraderlijke regengeulen en kuilen achter in het wegdek.

Lokaal Verkeer:

De verkeersregels worden in Cambodja niet zo nauw gehanteerd als je gewend bent. Meestal heeft het grootste voertuig de meeste rechten. Houd er rekening mee dat de grote logge vrachtauto’s nooit stoppen, afremmen of uitwijken. Jij zal moeten uitwijken of de berm in moeten, ook al heeft de vrachtauto in jouw ogen geen voorrang of rijdt hij op de verkeerde weghelft. Let vooral goed op in de bochten en weet je plaats op de weg!!  Bedenk dat lokale bestuurders meestal niet zo’n gedegen rijopleiding krijgen als wij hier normaal vinden. Dit kan weleens gevaarlijk weggedrag geven. Tenslotte proberen kippen, honden of buffels op het laatste moment nog naar de overkant van de weg te komen. Veiligheid staat hoe dan ook voorop. We vermijden zoveel mogelijk de grote hoofdwegen. De kleine wegen en tracks zijn ook veel leuker om te rijden.

Overnachtingen:

Onderweg is er geen grote keuze aan hotels/guesthouses. De hotels zijn niet altijd naar Westerse maatstaven, maar 2WA maakt gebruik van de meest geschikte accomodaties ter plaatse.  Op enkele uitzonderingen na hebben alle kamers twee losse bedden, een eigen wc en badkamer met stromend water en airconditioning.  Tijdens de motortocht zul je een kamer met een andere deelnemer moet delen. Wil je dit niet, dan kan er tegen een meerprijs van 150 euro voor de gehele motortocht een extra kamer voor je geboekt worden. Houdt er echter wel rekening mee dat er simpelweg in sommige overnachtingplaatsen geen extra kamer aanwezig is. Ook kan het gebeuren dat er overnacht moet worden in de jungle. Dan is een hangmat,  lakenzak en klamboe wel erg handig.

Eten & Drinken:

Eten en drinken moet tijdens de reis zelf gekocht worden. Het eten en drinken is in Cambodja niet duur. De Cambodjaanse keuken heeft ontegenzeggelijk een Khmer oorsprong, waaruit ook de Thaise keuken is ontstaan. Het voedsel is te vergelijken met Thais eten, maar dan minder pittig. Het voornaamste onderdeel in de Cambodjaanse keuken is rijst, maar de Franse koloniale invloed heeft er voor gezorgd dat er in Cambodja ook veel brood (de baguette) gegeten wordt. Daarnaast is Cambodja echt een visland. In de iets grotere plaatsen kunt u Chinees eten of eten uit de internationale keuken vinden. U kunt geen kraanwater drinken, aangeraden wordt om fleswater te kopen. Onderweg zul je veel moeten drinken om je vochtreserves op peil te houden. Op de meeste plaatsen kun je langs de kant van de weg gekoelde blikjes fris en water kopen.

Excursies:

2WA probeert zoveel mogelijk variatie, afwisseling en vrijheid in het programma te bouwen. Zo worden tijdens de reis diverse mogelijkheden geboden om tempels te bezoeken, lekker te zwemmen in een kratermeer of verkoeling te zoeken bij een waterval. Excursies zijn optioneel en in principe niet inbegrepen bij de prijs. Heb je dus geen zin om mee te gaan of heb je andere plannen dan is dat natuurlijk geen probleem.