Cambodja

 

Cambodja

 

Hoofdstad Phnom Penh
Oppervlakte 181.035 km² (5,34 x Nederland) 3% water
Inwonertal 14,5 miljoen (2009)
Taal Khmer
Bevolking Khmer (90%), Vietnamees (5%), Chinees (1%), overig (4%)
Religie Boeddhisme (95%), Islam (4,5%), Christendom (0,5%)
Munt Riel (4000R= ca. 1Usd (2012))

Bevolking:

In Cambodja wonen ongeveer 14,5 miljoen mensen. Negentig procent van de bevolking wordt gevormd door Khmer. De Khmer zijn van nature een plattelandsvolk, levend van rijst en vis. Zij wonen in houten huizen op palen, vaak in dorpen niet groter dan een paar honderd mensen. Naast de landbouw verdienen de Khmer hun geld met weven, pottenbakken en metaalbewerking.  De grootste minderheid wordt gevormd door gemigreerde Vietnamezen. Zij leven doorgaans in de grote steden, waar zij als restaurateur of kleermaker werken, of aan de Mekong- en Sap-rivier als visser. De tweede grote minderheid wordt gevormd door de Cham. Deze moslims komen oorspronkelijk ook uit Vietnam. Tegenwoordig leven zij in de plattelandsgebieden rond de twee grote rivieren. Zij werken als zilversmid, visser of slager. De derde groep zijn de Chinezen die hoofdzakelijk in de stad wonen en werkzaam zijn in de handel. In het oosten leven veel verschillende bergstammen. De Khmer zijn de dominante politieke en culturele klasse van Cambodja. Hun economische invloed loopt echter achter in vergelijking bij de Chinese en Vietnamese minderheden. Driekwart van de bevolking woont in de vruchtbare streek tussen het Tonlé Sap-meer in het noordwesten en de regio ten zuiden van Phnom Penh. Dit is ongeveer de helft van het grondgebied van het land. Zestien procent van de Cambodjanen woont in een stad

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken:

De Cambodjanen zijn vriendelijk en bescheiden. Cambodja is een gebied met een recente oorlogsgeschiedenis; dit maakt de mensen enigszins terughoudend. Maar een lach van uw kant doet die terughoudendheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan zijn van groot belang. Afdingen is in Cambodja niet altijd gebruikelijk. U kunt het proberen; u merkt wel of het zin heeft. Overigens: de meeste prijzen zijn vrij laag. Heel belangrijk: voor u is het een spel, voor de verkoper niet (al lijkt dat in uw ogen zo). Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen.

Taal:

De officiële taal is Khmer. Het alfabet is voor ons niet te ontcijferen, het is gebaseerd op het Indiase Pak en Sanskriet. Engels is snel de tweede taal aan het worden, vooral in de steden Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Oude mensen, met name bij de elite, spreken Frans. U kunt zich prima in het Engels of Frans redden.

Klimaat:

Cambodja is een land gelegen in het zuidoosten van Azië, grenzend aan Laos, Thailand en Vietnam. In het zuiden ligt Cambodja aan de Golf van Thailand. Cambodja kent een tropisch moessonklimaat. Cambodja heeft een gemiddelde temperatuur die tussen de 30 en 35 graden Celsius ligt gedurende het hele jaar. Zodra in mei het regenseizoen begint zie je de gemiddelde temperatuur langzaam teruglopen, hoewel de gevoelstemperatuur niet lager lijkt. Dit komt door de hoge relatieve luchtvochtigheid, die in het natte seizoen op kan lopen naar meer dan tachtig procent.